Zwartrijder belonen

D

S Reageer! ()

Nieuw

Het plan om zwartrijders die in Almere worden betrapt in de bus niet te bestraffen, maar een 'boetepakket' te geven, heeft veel losgemaakt. In het boetepakket zit een opgeladen ov-chipkaart die goed is voor tien reizen.

Het plan van vervoerder Allgo is simpel. In plaats van een boete van vijftig euro, kunnen betrapte zwartrijders in Almere het 'boetepakket' kopen. Dit pakket kost 37,50 euro en bevat, naast folders over gedragsregels in de bus, een volle ov-chipkaart. De boete van vijftig euro volgt pas als de zwartrijder mét die ov-chipkaart toch weer in de fout gaat.
"De omgekeerde wereld", noemt Ulysse Ellian, fractievoorzitter van de Almeerse VVD, het plan. "Het is belonen van slecht gedrag. Een boete moet afschrikwekkend werken. In plaats daarvan nodigt dit eigenlijk uit tot zwartrijden: wie weet word je niet betrapt, en áls je wordt betrapt, krijg je geen boete maar betaal je alvast je komende paar ritten vooruit."
De 37,50 euro is opgebouwd uit 7,50 euro voor ov-chipkaart en dertig euro voor tien ritten. Chris Vonk van reizigerskoepel Rover vindt het idee 'erg ver gaan'. "Andere mensen betalen 7,50 voor de kaart en de ritprijs er bovenop. Iedereen weet dat je gewoon moet betalen voor reizen met de bus. Je beloont slecht gedrag. Ik geloof niet dat je notoire zwartrijders hiermee kunt 'opvoeden'. Je moet gewoon een boete uitschrijven."
Keolis, het moederbedrijf van Allgo, zegt dat het plan zo ingevoerd kan worden.

Laat een reactie achter