Tolheffing A24 dichterbij

D

S Reageer! ()

Nieuw

De A24 krijgt camera's voor e-TOL, de nieuwe elektronische manier van tol betalen in Nederland. De tolgelden zijn nodig om deels de aanlegkosten van de nieuwe verbinding tussen Vlaardingen en Rozenburg te financieren. De weg opent in december 2024.

Met e-TOL kiest Nederland voor een digitaal systeem dat al in andere Europese landen wordt gebruikt. Automobilisten hoeven niet te stoppen bij tolpoorten. "Betalen kan automatisch," zegt Jan Strijk, directeur Tolheffing bij de RDW. "We adviseren frequente gebruikers in de regio Rijnmond om zich tijdig te registreren."

Miljoen ritten in eerste maand
Na openstelling van de A24 verwachten de camera's in de eerste maand al meer dan 1 miljoen ritten te registreren. "Het kenteken en type voertuig worden vastgelegd," legt Strijk uit. "Het systeem berekent het tolbedrag op basis van voertuigtype (licht of zwaar)." De voorlopige tarieven zijn €1,45 voor lichte voertuigen en €8,70 voor zware voertuigen (prijspeil 2023). Deze tarieven worden jaarlijks geïndexeerd.

Automatisch of handmatig betalen
Tolpoorten zijn er dus niet, maar tol betalen is wel verplicht. Dat kan op twee manieren:

  • Automatisch tol betalen: Registreren bij een toldienstverlener. De gebruiker betaalt met tegoed of automatisch per rit. Dit bespaart administratie.
  • Zelf online betalen: Iedere rit handmatig betalen op e-tol.nl.

Samenwerkingspartners
De tolheffing wordt gerealiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, het CJIB, de ILT en de RDW (tolheffing). De nieuwe tolvorm geldt voorlopig alleen voor de A24 en de ViA15 bij Arnhem (nog aan te leggen).

De komende zes maanden worden de organisatie en ICT-systemen verder ontwikkeld voor een soepele werking. Op 12 augustus is er een bijzonder moment: de Tour de France Femmes rijdt dan over de A24/Blankenburgverbinding.

Laat een reactie achter