Wanneer gaan de spitsstroken open?

D

S Reageer! ()

Nieuw

Omdat de ontwikkelingen in de mobiliteit niet stoppen, blijven de verkeersregels meeveranderen. Daarom is het goed mogelijk dat, ook al ben je vroeger glansrijk geslaagd voor je rijexamen, je toch niet helemaal op de hoogte bent van de nieuwste wetten en regelingen. 

Aanpassing van de strepen op het wegdek
Aan de strepen op de weg kun je zien hoe hard je mag en of je wel of niet mag inhalen. Buiten de bebouwde kom zijn er drie belangrijke soorten strepen:

Dubbele witte middenstrepen met groen ertussen: Hier mag je 100 kilometer per uur rijden.
Dubbele witte middenstrepen zonder kleur ertussen: Hier mag je 80 kilometer per uur rijden.
Geen middenstrepen: Hier mag je, tenzij anders vermeld, 80 kilometer per uur rijden.
Als strepen in het midden onderbroken zijn, is inhalen toegestaan. Bij ononderbroken strepen mag dit niet.

Spitsstroken
De laatste jaren zijn er bij een flink aantal snelwegen spitsstroken aangelegd. Deze komen in plaats van vluchtstroken en worden geopend als er meer dan 1350 auto's per uur over de weg rijden. Soms is de maximumsnelheid op een spitsstrook verlaagd tot 80 of 100 kilometer per uur. Een geopende spitsstrook wordt aangegeven met een groene pijl op het matrixbord erboven of een blauw bord naast de weg. Ondanks de doorgetrokken streep is het dan volledig toegestaan om de baan te betreden.

Website om kennis over verkeersregels bij te spijkeren
Op de website verkeersregels.vvn.nl kunnen bezoekers meer verkeersinzicht opdoen, door te oefenen met allerlei situaties met foto's en tips. 'Met deze verkeersregel-site geven wij op een laagdrempelige manier informatie aan een breed publiek. Deelnemers verbazen zich soms over de veranderingen in de regelgeving of regels die splinternieuw zijn en waarvan zij het bestaan niet kennen. Deze site is daarom voor alle generaties een aanrader', aldus Alphons Knuppel, directeur Veilig Verkeer Nederland.

Laat een reactie achter