Rijexamen: zakkers komen op ’zwarte lijst’

D

S Reageer! ()

Nieuw

Het CBR gaat vanaf de zomer kandidaten extra stimuleren om goed voorbereid op het rijexamen te verschijnen. Want twee keer zakken, betekent dat kandidaten op een ’zwarte lijst’ komen en maanden moeten wachten op een nieuwe kans.

Het is een van de maatregelen die het exameninstituut neemt om de enorme wachtlijsten in te korten.

Rijinstructeurs staan intussen in de rij om het CBR te helpen om de gigantische wachtlijsten die zijn ontstaan, te verkleinen. Volgens de Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) kunnen zeer ervaren rijinstructeurs onder bepaalde voorwaarden uitkomst bieden en ook examens gaan afnemen. „We hebben als branche lang genoeg gewacht tot het CBR zelf met maatregelen het tij zou keren, maar in plaats van verkorte wachtlijsten zijn ze alleen maar langer geworden. Wij weten ook dat ze alles in het werk stellen om extra examinatoren aan te nemen, maar de arbeidsmarkt is dusdanig overspannen dat dit een haast utopische gedachte is”, zegt vicevoorzitter Ramzy Othman van de VVRI.

„Het inzetten van ervaren rijinstructeurs – die na een verkorte cursus onmiddellijk aan de slag kunnen – is doeltreffender dan het omscholen van bijvoorbeeld boekhouders, die geen ervaring hebben met ingrijpen en uitslaggesprekken”, zegt Othman. Hij benadrukt dat er wel hoge eisen mogen worden gesteld aan instructeurs die examinator willen worden.

Het CBR reageert gereserveerd. „Natuurlijk zijn we blij met goede ideeën uit de branche. Wij hebben daarover vaak contact met de branchepartijen, ook met de VVRI. Dit idee om ervaren rijinstructeurs in te zetten, hebben we eerder tijdens een bijeenkomst met hen besproken. Wij nodigen iedereen van harte uit om te solliciteren”, aldus een woordvoerder.
 

Laat een reactie achter