Rekeningrijden; betalen zal je!

D

S Reageer! ()

Nieuw

Ja hoor, het gaat ervan komen. Met ingang van 2030 gaan we in Nederland rekeningrijden. Dat wil zeggen: als de plannen van ons huidige kabinet doorgaan. En dan gaat het elke automobilist raken. Want het maakt straks echt niet uit op welk tijdstip of welke locatie je rijdt. Betalen zál je!

Wat vorig jaar nog slechts een idee was, wordt langzaam werkelijkheid. De Telegraaf hoorde van bronnen in Den Haag dat de eerste opzet van het kabinetsplan binnenkort het licht ziet. Dan wordt waarschijnlijk ook duidelijker hoe het rekeningrijden eruit zal zien. Feit is dat echt voor elke kilometer betaald moet gaan worden; er komt dus geen zogenoemde 'spitsheffing' en voor rijden op snelwegen geldt geen hoger tarief.

Duurder of goedkoper

De Telegraaf meldde verder dat wie veel rijdt ook echt veel hogere kosten tegemoet kan zien. Berekend werd dat een automobilist die 80 km per dag rijdt al gauw 2,5 keer zoveel kwijt is dan hij nu aan motorrijtuigenbelasting betaalt. Rij je 20 km per dag dan ben je – zo wordt verwacht - de helft goedkoper uit. 

Privacy

Een goede en overtuigende manier vinden om de verreden kilometer te registreren, wordt nog een uitdaging. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden en ideeën. Die variëren van camera’s langs de weg tot oplossingen via de telefoon of een kastje in de auto of registratie via de telefoon. Privacy is bij alles echter een gevoelig punt. Daarom wordt ook omgezien naar andere manieren om te meten. Bijvoorbeeld op basis van kilometerstand bij de apk. Maar dan betaal je óók voor kilometers die je in het buitenland maakt… Kortom: Wordt vervolgd. En wij wachten in spanning af!

Laat een reactie achter