Puntenrijbewijs werkt niet goed

D

S Reageer! (0)



Beginnende bestuurders die een ernstige verkeersovertreding begaan, krijgen zelden een strafpunt in hun rijbewijs bijgeschreven. Dat komt doordat agenten de overtreding vergeten te melden en het openbaar ministerie de wel gemelde overtredingen slecht registreert.

Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Parket Team Verkeer van het openbaar ministerie.

Het puntenrijbewijs voor beginners bestaat sinds 2002 en is bedoeld om roekeloze jonge automobilisten strenger te straffen. Een beginnende bestuurder die binnen vijf jaar drie keer ernstig in de fout gaat is zijn rijbewijs (tijdelijk) kwijt.

Alleen zware overtredingen zoals bumperkleven, te hard rijden en het veroorzaken van een ongeluk met letsel worden bestraft met een punt. Snelheidsovertredingen die door flitsers zijn geregistreerd, worden afgehandeld met een boete.

Politie en justitie zijn verantwoordelijk voor het registreren van de punten maar falen jammerlijk, blijkt uit cijfers van het OM. De politie vergeet bij staandehoudingen vaak te controleren of de overtreder een beginnerrijbewijs heeft, waardoor de overtreding niet wordt gemeld bij het OM dat de punten uitdeelt. Overtredingen die wél worden gemeld worden door fouten in het OM-systeem lang niet altijd omgezet in een punt.

Bestuurders krijgen daardoor maar voor één op drie overtredingen een punt; tweederde van de overtredingen wordt dus niet met een punt bestraft. Het OM denkt niet dat veel notoire overtreders nu straffeloos rondrijden. "Maar één procent van de beginnende bestuurders heeft binnen vijf jaar drie punten verzameld. We denken niet dat dit percentage veel hoger ligt. Ook krijgt een bestuurder een niet uitgedeeld punt met terugwerkende kracht als blijkt dat we die over het hoofd hebben gezien."

Toch erkent het OM dat er te veel punten worden 'gemorst'. Door de overstap naar een ander landelijk systeem hoopt het OM daar een einde te maken. Ook de politie trekt het boetekleed aan. "Agenten zijn kennelijk niet alert genoeg zijn op de controle van het beginnerrijbewijs", zegt Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs. "We gaan dat weer extra onder de aandacht brengen." Een zogenoemde combibon gaat agenten helpen om de controle op het beginnerrijbewijs niet te vergeten.

Laat een reactie achter