In grote steden in Nederland is er een groeiende parkeerdruk. Dit komt doordat er steeds meer auto's bij komen, terwijl er niet voldoende ruimte is om deze allemaal te parkeren.
Uit een rondgang bij de grootste 25 gemeenten blijkt dat ze allemaal kampen met dit probleem. In steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht is het al jaren een groot probleem, maar ook in middelgrote steden als Dordrecht, Leeuwarden, Tilburg en Eindhoven is het een steeds grotere uitdaging.
Er zijn verschillende oorzaken voor de groeiende parkeerdruk. Een belangrijke oorzaak is de toename van het aantal auto's. In Nederland zijn er inmiddels bijna 9 miljoen personenauto's, een stijging van ruim 400.000 in de afgelopen vier jaar.
Een andere oorzaak is de toenemende verstedelijking. Steeds meer mensen wonen in steden, waar de ruimte beperkt is. Dit maakt het moeilijk om voldoende parkeerplekken aan te leggen.
Om de parkeerdruk tegen te gaan, kiezen veel gemeenten voor uitbreiding van de gebieden met betaald parkeren. Dit leidt echter soms tot het zogeheten waterbedeffect. Doordat parkeren in een bepaalde wijk betaald wordt, verplaatsen automobilisten zich naar een andere wijk waar parkeren nog gratis is.
Een andere oplossing is het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen, zoals het openbaar vervoer, de fiets en de deelauto. Dit kan door het aantrekkelijker te maken om met deze vervoersmiddelen te reizen, bijvoorbeeld door het openbaar vervoer goedkoper te maken of door meer fietspaden aan te leggen.
In Amersfoort wil de gemeente het waterbedeffect voorkomen door overal betaald parkeren in te voeren. Dit leidt tot veel discussie, omdat sommige inwoners het niet eens zijn met het beleid. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen mogen zij hun stem laten horen over het parkeerbeleid via een referendum.