Op de fiets naar het werk stimuleren

D

S Reageer! (0)

Nieuw

Duizenden ziekenhuismedewerkers moeten de auto laten staan en op de fiets naar het werk komen. Ook grote bedrijven als Tata Steel en Schiphol Group doen mee aan de stimuleringsactie.

Dat maken acht academische ziekenhuizen  bekend. Binnen drie jaar willen ze tien procent van hun werknemers uit de auto krijgen. De ziekenhuizen worden samen met tien andere bedrijven en organisaties 'fietsambassadeur'. Dit project maakt deel uit van de wens van D66-staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) om 200.000 forensen uit de files en op de fiets te krijgen. Voor de bewindsvrouw is het vooral een klimaatmaatregel, maar ook één om de files te verminderen.
Voor de acht universitaire ziekenhuizen is er ook nog een andere reden om naar schatting drie- tot vierduizend werknemers voortaan te laten fietsen. "We willen als ziekenhuizen het goede voorbeeld geven. De zorgkosten rijzen de pan uit en door te bewegen worden we gezonder", legt facilitair directeur Jan Bouwhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit namens de acht centra. "Daarnaast staat de bereikbaarheid van ziekenhuizen onder druk. Vooral als de locaties dicht bij de binnenstad zijn."

Verplichten
De werkgevers gaan hun werknemers niet verplichten om de auto te laten staan. "Dat gaat niet werken, maar we gaan wel een beroep op hen doen", legt Bouwhuis uit. Fietsen kan aantrekkelijker worden gemaakt, bijvoorbeeld door een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer, een fietsregeling voor e-bikes, een 'wagenpark' met leenfietsen en er zijn zelfs fietsenmakers in het ziekenhuis om pechvogels te helpen.
Bedrijven zoals Tata Steel in IJmuiden, attractiepark de Efteling, Schiphol Group en pensioenuitvoerder MN worden ook 'fietsambassadeurs' en gaan aan de slag met vergelijkbare maatregelen.

Laat een reactie achter