Nederlandse automobilist betaalt te veel belasting

D

S Reageer! ()

Nieuw

De belastingdruk op Nederlandse automobilist loopt steeds verder uit de pas met die in de ons omringende landen. De ANWB is daarom tegen afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

De gemiddelde Nederlandse benzineauto kost nu al maandelijks 212 euro aan belastingen, aldus de ANWB. Na afschaffing van de onbelaste reisvergoeding wordt dat 282 euro. Dit terwijl Nederland al de hoogste belastingdruk heeft. Een gemiddelde Duitse automobilist is 142 euro kwijt aan belastingen en een Belg 163 euro. Een Fransman is relatief goedkoop uit met 135 euro.

De totale autokosten – uitgaande van een benzineauto – voor een Nederlandse automobilist, inclusief de voorgenomen BTW-verhoging, stijgen volgens de ANWB van 624 euro per maand naar 690 euro per maand. Dit terwijl een Duitser 547 euro kwijt is aan zijn auto.

De ANWB gelooft niet dat mensen door de maatregel op de onbelaste reiskostenvergoeding minder gaan reizen. Velen kunnen niet op een andere manier naar hun werk dan met de auto of het openbaar vervoer, aldus de organisatie. De ANWB wil daarom dat het kabinet naar alternatieven zoekt voor de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding.

De reiskostencheck die de ANWB enkele weken geleden lanceerde is inmiddels 250.000 keer gedaan. Met de check op internet kunnen forensen uitrekenen hoeveel euro zij er volgend jaar op achteruitgaan als loonbelasting wordt geheven over de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Laat een reactie achter