Levensduur accu elektrische auto

D

S Reageer! ()

Nieuw

De accu is het belangrijkste, maar ook het duurste onderdeel van een elektrisch voertuig. Maar hoe lang gaat zo'n accu eigenlijk mee? Wat kun je allemaal doen om de levensduur te verlengen? En wat kost het vervangen ervan? In dit artikel geven we je antwoorden.

Volgens experts gaat een batterijpakket onder normale omstandigheden tussen de 10 en 20 jaar mee. Bij elektrische auto’s hanteren de meeste automerken een garantieperiode van 8 jaar of 160.000 kilometer. De capaciteit van de accu daalt jaarlijks met 1 à 2 procent.

Om de levensduur te maximaliseren, moet je rekening houden met hoe je met je auto omgaat. Hard optrekken en remmen wordt afgeraden, parkeren in de zon of in de vrieskou ook. Houd de lading tussen 20 en 80 procent voor een optimale levensduur. Snel opladen en continu opladen moet je ook vermijden. Als je de auto een tijd niet gebruikt, laad 'm dan niet volledig op.

De prijs van een accu is afhankelijk van formaat en capaciteit. Dit kan variëren tussen 3.000 en 15.000 euro. Gelukkig worden deze steeds goedkoper, en gaan ze steeds langer mee. Een lithium-ionaccu is 97 procent goedkoper dan 30 jaar geleden. Wel is er momenteel een schaarste aan lithium, waardoor leverproblemen kunnen ontstaan.

Laat een reactie achter