Ieder jaar tientallen verkeersdoden door ongelukken met lachgas

D

S Reageer! ()

Nieuw

Het aantal ernstig gewonden in het verkeer is in een jaar tijd toegenomen met meer dan 1.300 slachtoffers. Ook het aantal ongevallen met blikschade steeg in 2021 ten opzichte van 2020 met bijna 8 procent naar 68.700 incidenten.

Dat blijkt uit ongevalsdata over 2021 van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), waar onder andere politie, overheid en ANWB in samenwerken.

Volgens bestuurslid Hans van Maanen van de Vereniging Verkeersslachtoffers is er onwil in de politiek om onveiligheid in het verkeer echt aan te pakken. „Met maatregelen als rijbewijssloten, snelheidsbegrenzers, alcoholsloten, het blokkeren van smartphones bij hogere snelheden kan het verkeer minder onveilig worden gemaakt”, meent Van Maanen. „Maar ook door effectievere handhaving, recidiveregelingen voor notoire verkeershufters, celstraffen voor rijden zonder geldig rijbewijs.”

Politiebaas Paul Broer stelt dat met name het gedrag van de weggebruiker moet veranderen. Om het tij te keren hoopt hij dat innovaties in de handhaving gaan helpen. „Daarbij kun je denken aan rijdende snelheidshandhaving, gebruik van slimme camera’s in ski- of bagageboxen of in fietstassen boven op voertuigen of in topkoffers van motorfietsen. Maar ook van de Mono-cam – die op elk viaduct boven elke weg kan staan – verwachten wij komend jaar veel, net als uit de steeds verdergaande toekomstige digitalisering van voertuigen. Er liggen nog veel kansen en mogelijkheden om de onveiligheid in het verkeer aan te pakken.”

Luister bericht

Laat een reactie achter