​Hufterig verkeersgedrag wordt zaak voor het strafrecht

D

S Reageer! (6)

Nieuw

Het wordt nu echt menens met de aanpak van hufters in het verkeer. Dat valt op te maken uit een brief van minister van veiligheid en justitie Opstelten. Verscheidene overtredingen die nu nog met een boete worden afgedaan, worden met ingang van komend jaar via het strafrecht aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om het negeren van een stopteken van de politie of het onterecht gebruiken van de vluchtstrook langs een snelweg. 

Daders daarvan komen dan direct in beeld bij justitie en in de justitiële documentatie, waardoor veelplegers beter op de korrel kunnen worden genomen. Bij de eerste overtredingen zullen mensen nog een strafbeschikking (boete) ontvangen. Zodra sprake is van herhaald plegen van dit soort feiten kan het openbaar ministerie (OM) tot zwaardere sancties overgaan, zoals niet meer mogen rijden of zelfs celstraf. Na drie eerder gepleegde verkeersovertredingen binnen twee jaar, zal het OM bezien welke zwaardere sanctie op zijn plaats is en kijken of de rechter eraan te pas moet komen. 

Bij het aanwijzen van de overtredingen die naar het strafrecht gaan, is gekeken naar potentiële opzet, gevaar, hinder en andere gevolgen voor medeweggebruikers. Overtredingen die naar het strafrecht gaan zijn onder meer het in verschillende situaties niet laten voorgaan van gehandicapten, het niet stoppen voor mensen op of bijna op een voetgangersoversteekplaats, het inhalen op of vlak voor zo'n oversteekplaats, het rijden op een strook waar dat met een rood kruis is verboden, het niet luisteren naar de aanwijzing van een verkeersambtenaar. 

Ook achteruit rijden, keren en je auto neerzetten op de rijbaan van een snelweg zijn overtredingen die naar het strafrecht gaan.

Reacties

Wendy smits op 2021 08 16

Rij gedrag van post bezorgers met hun witte bus

Mark Aarts op 2021 08 13

Bumperkleven op het absurde af. Met licht flitsen en proberen in te halen op een weg met dubbele doorgetrokken streep. Kenteken: V611##.

Jeroen de Greef op 2021 07 18

Net afgesneden op de A2 door een polo kenteken 54-###-7 (AVG blok)
met 5 kinderen in mijn auto.

Marcel vd Heuvel op 2021 02 18

- rechts inhalen
- afstand tot vrachtwagen
- mij (met aanhanger) afsnijden
- direct remmen
- ik schrik en geef lichtsignaal
- jij weer remmen
- daarna laat je raam zakken en zoek je ruzie

Pascale op 2020 02 02

Op de Hortsedijk rijdt wederom een zwarte Grand Cherookee, met een belachelijk hoge snelheid voorbij. Het is levensgevaarlijk wat deze bestuurder doet. Hij moet vervolgens alle ankers uitgooien om op tijd bij het verkeerslicht te stoppen. Deze hardrijder moet worden bekeurd: kenteken: ##-##-##

Dennis Ramjiawan op 2019 01 20

We reden net weg van de bioscoop en een taxi chauffeur besloot in plaats van de weg naar de links te vervolgen ineens te draaien terwijl wij op dat moment wilden afslaan. Gaat luid toeterend achter ons staan. We slaan vervolgens rechtsaf en hij staat op de baan om rechtdoor te gaan en ineens rijdt hij in de bocht naast ons weer toeterend en met zijn telefoon de hele tijd in zijn hand!!  Kenteken :—op 20 januari in de ochtend om 00:10

Laat een reactie achter