Het wordt nu echt menens met de aanpak van hufters in het verkeer. Dat valt op te maken uit een brief van minister van veiligheid en justitie Opstelten. Verscheidene overtredingen die nu nog met een boete worden afgedaan, worden met ingang van komend jaar via het strafrecht aangepakt. Het gaat bijvoorbeeld om het negeren van een stopteken van de politie of het onterecht gebruiken van de vluchtstrook langs een snelweg.
Daders daarvan komen dan direct in beeld bij justitie en in de justitiële documentatie, waardoor veelplegers beter op de korrel kunnen worden genomen. Bij de eerste overtredingen zullen mensen nog een strafbeschikking (boete) ontvangen. Zodra sprake is van herhaald plegen van dit soort feiten kan het openbaar ministerie (OM) tot zwaardere sancties overgaan, zoals niet meer mogen rijden of zelfs celstraf. Na drie eerder gepleegde verkeersovertredingen binnen twee jaar, zal het OM bezien welke zwaardere sanctie op zijn plaats is en kijken of de rechter eraan te pas moet komen.
Bij het aanwijzen van de overtredingen die naar het strafrecht gaan, is gekeken naar potentiële opzet, gevaar, hinder en andere gevolgen voor medeweggebruikers. Overtredingen die naar het strafrecht gaan zijn onder meer het in verschillende situaties niet laten voorgaan van gehandicapten, het niet stoppen voor mensen op of bijna op een voetgangersoversteekplaats, het inhalen op of vlak voor zo'n oversteekplaats, het rijden op een strook waar dat met een rood kruis is verboden, het niet luisteren naar de aanwijzing van een verkeersambtenaar.
Ook achteruit rijden, keren en je auto neerzetten op de rijbaan van een snelweg zijn overtredingen die naar het strafrecht gaan.