Helmplicht

D

S Reageer! ()

Nieuw

Neurochirurg Wilco Peul is enorm blij met de helmplicht die sinds 1 januari 2023 voor alle snorfietsers en hun passagiers geldt. „Gelukkig, heel blij mee. Dit gaat levens redden”, zegt hij. De verwachting is dat door de helmplicht het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers daalt.

Peul voerde vier jaar geleden actie in de Tweede Kamer voor deze wet. „Om politici te overtuigen van de noodzaak”. Snorfietsers die zonder een goedgekeurde helm gesnapt worden, riskeren een boete van 100 euro.

Hij ziet maandelijks patiënten met ernstig hersenletsel door een snorfietsongeluk. „We zien de afgelopen zes jaar een toename van ernstig hersenletsel bij jonge mensen. Die komen op een stoeprand terecht, of klappen tegen een lantaarnpaal of tram aan, zonder helm. De klap komt dan niet op de helm terecht, maar in de hersenen. Dat heeft grote onomkeerbare gevolgen”, aldus Peul.

Hij is een groot voorstander van de integraalhelm, die de hoogste stevigheid biedt en ook het gezicht beschermt. „Je moet uitwendig letsel echt niet onderschatten. Soms ligt iemands gezicht helemaal in de prak en ligt de neus er half af en is het oog beschadigd.” Peul houdt ook zijn hart vast voor mensen die een deelscooter lenen. „Die hebben hun hele leven nog nooit op een scootertje gezeten, geven gas en maken een klapper.”

Nederland is in Europa een van de hekkensluiters met de helmplicht. Peul: „Ik herinner me een groot congres voor hersenletselspecialisten in Den Haag. Die wisten niet wat ze zagen: al die scooterrijders zonder helm! Ze dachten dat we helemaal gek geworden waren.” Zelfs een goedgekeurde helm is niet zaligmakend. „Als je onder of tegen een vrachtwagen komt, beschermt een helm maar gedeeltelijk.”

Is het erg dat je kapsel in de war raakt door een helm? „Dat lijkt me ondergeschikt. Bloederig hersenletsel wil je echt niet”, zegt Peul.

Laat een reactie achter