Gemeenten willen strengere regels voor (opgevoerde) e-bikes

D

S Reageer! ()

Nieuw

Verschillende gemeenten in Nederland dringen aan op strengere regelgeving voor te snelle en opgevoerde Fat bikes, e-bikes en E-Choppers. Ze hebben een brief geschreven aan demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, waarin ze met name de "fatbike"-variant benoemen als een bron van overlast. Volgens de gemeenten is verkeersveiligheid een urgente kwestie en kunnen maatregelen niet langer worden uitgesteld.

De fatbike is een kleine elektrische fiets met dikke banden die populair is geworden als vervanging voor snorfietsen, waarvoor een helmplicht geldt. Vooral jongeren maken gebruik van fatbikes, die eenvoudig kunnen worden opgevoerd met een gashendel. Onlangs ontdekte de politie in Amsterdam een fatbike die 60 kilometer per uur haalde, wat als gevaarlijk wordt beschouwd.

De wethouders pleiten voor een leeftijdsgrens voor fatbikes en een verbod op het opvoeren van e-bikes. Hoewel het gebruik van opgevoerde fietsen al verboden is, is het opvoeren zelf nog niet strafbaar. De wethouders wijzen erop dat opvoerapps en -sets in winkels en online massaal verkocht worden. Het doel is om de verkeersveiligheid te vergroten en ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan deelnemen aan het verkeer, ongeacht de snelheid van hun fiets.

Laat een reactie achter