Nederland en Oostenrijk stappen gezamenlijk naar de Europese rechter als het Duitse tolplan doorgaat.
De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) over de ‘Maut’ werden het gistermiddag eens over het tolplan.
Ook nu de Europese Commissie akkoord is gegaan met de voorwaarden die de Duitse tolheffing op de snelwegen mogelijk maakt, nemen Den Haag en Wenen daar geen genoegen mee.
Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gisteren in Brussel met haar Oostenrijkse ambtgenoot Leichtfried afgesproken. Belgiƫ en Denemarken sluiten zich mogelijk aan bij dat initiatief, zei Schultz na afloop van een vergadering van de EU-ministers.
,,Het akkoord is zorgelijk”, aldus Schultz. ,,Die zorgen kunnen alleen worden weggenomen door de tol niet in te voeren.” Buitenlandse automobilisten zouden minimaal 2,50 euro gaan betalen voor een vignet, de helft van wat oorspronkelijk was voorzien. Voor dat bedrag mogen ze tien dagen gebruikmaken van de snelwegen.
De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers zouden worden gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting, maar dat beschouwt Brussel als discriminatie.
Nu zou Bulc akkoord gaan met een korting op de Duitse wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is. Dat zou discriminatie blijven, vindt Schultz.
De commissie kondigde in september na jarenlang gesteggel met Duitsland aan de zaak voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie.
Oostenrijk heft overigens ook al meerdere jaren tol op een aantal (snel)wegen.