Enorm tekort automonteurs
Geplaatst: 20 July 2017 05:01 PM
Beheerder
Avatar
RangRangRang
Totaal aantal berichten:  76
Aangesloten  2012-10-28

De autobranche staat te springen om monteurs. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het het aantal vacatures in de auto- en motorbranche weer terug is op het niveau van voor de kredietcrisis in 2008.
“We hebben vooral goed geschoolde automonteurs nodig. Het auto-onderhoud wordt complexer. Hierdoor wordt de traditionele sleutelaar steeds meer een ICT’er”, zegt Tom Huyskens van de branchevereniging Bovag met 9000 aangesloten bedrijven.
Tijdens de kredietcrisis meden velen de garage in verband met de kosten, waardoor er minder monteurs nodig waren. Het dieptepunt was in 2012, toen het aantal vacatures onder de 1000 zakte. “Mensen besloten destijds wat langer op versleten banden door te rijden”, zegt Huyskens. Er is de afgelopen tijd sprake van een inhaalslag. Volgens de Bovag is 90 procent van de auto’s vorig jaar in de garage geweest.
In het eerste kwartaal van 2017 is het aantal vacatures gestegen naar 3700, waarbij 6 procent van de auto-ondernemers verwacht dit kwartaal nog meer personeel nodig te hebben. Dit geldt echter niet voor de autoverkopers. “Daar zie je een tegengestelde beweging. Waar de klant vroeger vier showrooms bezocht voor de aankoop van een auto, volstaat nu één bezoek waarin de auto meteen wordt besteld. De klant oriënteert zich op internet”, zegt Huyskens. Dat vereist een andere klantbenadering en meer investeringen in online klantcontact.
Het is niet eenvoudig de vacatures te vervullen. “De aanwas van onderen stokt, daarom hebben we ons als autobranche ook aangesloten bij het programma ‘techniek talent’. Daarmee wordt geprobeerd meer jongeren te interesseren voor techniek”, zegt Huyskens.
De autoverkopen zaten in het eerste kwartaal flink in de lift, zo heeft het CBS becijferd. Ten opzichte van het jaar ervoor werd er acht procent meer omgezet. Dat komt onder meer door veranderde regels ten aanzien van de fiscale bijtelling voor leaseauto’s. “Het hoogste tarief van 25 procent is naar 22 procent gedaald”, aldus de Bovag-zegsman.