Streep door alcoholslot
Geplaatst: 02 March 2016 04:48 PM
Beheerder
Avatar
RangRangRang
Totaal aantal berichten:  76
Aangesloten  2012-10-28

Het kabinet stopt met het alcoholslot als straf voor dronken rijders. Het opleggen van de straf blijkt al met al te duur en te ingewikkeld om er notoire drankrijders effectief mee te straffen. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een Kamerbrief die is uitgelekt.
Het alcoholslot werd tot vorig jaar opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De Hoge Raad oordeelde in maart 2015 dat deze manier omstreden is. Het CBR maakte bijvoorbeeld geen individuele belangenafweging. Tevens bleek dat automobilisten met een door het CBR opgelegd alcoholslot niet ook nog eens strafrechtelijk vervolgd konden worden. Het kabinet heeft sindsdien verwoed gepoogd het alcoholslotprogramma te behouden. Van der Steur meldt nu dat die pogingen worden gestaakt.
Strafrecht
Als je het alcoholslot oplegt, dan móet dat in het strafrecht, concludeert de minister. Maar als automobilisten dan voor de kosten blijven opdraaien, dan zal de rechter er een stuk minder opleggen dan toen het CBR daar nog over ging, verwacht de minister. Gemiddeld stijgen daardoor de kosten, waardoor de rechter nog minder geneigd zal zijn het slot op te leggen. Van der Steur heeft ook bekeken of het Rijk de kosten van het inbouwen van een alcoholslot kan overnemen. Maar ook dan zouden er nog steeds veel minder alcoholsloten opgelegd worden dan in de oude situatie.
De kosten voor het Rijk komen op 2,4 miljoen tot 7,2 miljoen euro, aldus de brief. Van der Steur vindt dat deze kosten niet opwegen tegen de al bestaande juridische instrumenten om drankrijders aan te pakken.