In de rij voor baan als rijexaminator
Geplaatst: 20 May 2015 04:20 PM
Beheerder
Avatar
RangRangRang
Totaal aantal berichten:  76
Aangesloten  2012-10-28

Het loopt storm bij het CBR voor de baan van examinator. Omdat er dit jaar tientallen examinatoren met pensioen gaan, wordt het rijbewijsinstituut overstelpt met sollicitanten.
“Voor veel mensen is het een droombaan, alleen het afgelopen halfjaar kregen we 2500 sollicitaties. Daarvan moeten we er veel teleurstellen. Want hoewel we om de vergrijzing op te vangen nog dertig nieuwe collega’s nodig hebben, leggen we de lat hoog. Dat moet ook wel, want examinatoren zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid”, zegt Nathalie Dingeldein van het CBR.

“Grofweg kun je stellen dat je met twaalf mensen gesprekken moet voeren om één examinator binnen te halen. Vooraf selecteer je natuurlijk al op persoonlijkheid en wordt gekeken of iemand aan onze strenge opleidingseisen voldoet. Daardoor vallen al honderden kandidaten af”, zegt Dingeldein. “Een examinator moet aan de ene kant flexibel zijn, maar zich tegelijkertijd niet snel van de wijs laten brengen en geen moeite moeten hebben met het nemen van beslissingen.”

Als het gesprek en de rijtest goed verlopen zijn, betekent dat nog geen gelopen race voor de sollicitant. “We werven namelijk geen examinatoren, we selecteren kandidaten die we er voor kunnen opleiden. Pas na een pittige interne opleiding van drie maanden wordt gekeken of iemand op niveau is en bij ons in dienst kan komen.’‘