Trajectcontrole is rechtmatig
Geplaatst: 20 May 2015 04:07 PM
Beheerder
Avatar
RangRangRang
Totaal aantal berichten:  76
Aangesloten  2012-10-28

Het trajectcontrolesysteem op snelweg A2 mag worden gebruikt. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht gisteren bepaald. “Er is een wettelijke basis voor”, concludeert de rechter.

Voorzitter Bas Filippini van de stichting Privacy First had de uitspraak uitgelokt door een boete na een trajectcontrole bij de rechter voor te laten komen. Volgens hem schendt het trajectcontrolesysteem de privacy van onschuldige automobilisten. Een netwerk met camera’s voor trajectcontroles in Nederland registreert ook hĂșn kentekens.

De kantonrechter vindt dat de Politiewet voldoende wettelijke grondslag biedt voor het gebruik van het huidige systeem. Hij stelt dat er sprake is van een ‘geringe inbreuk op de privacy’. De registratie van niet-overtreders wordt binnen 72 uur gewist. Bovendien worden weggebruikers door borden op de hoogte gesteld van de controle.

Dat er een nieuwe wet in de maak is over het gebruik van de geregistreerde camerabeelden, geeft al aan dat de situatie onrechtmatig was, stelde Filippini’s advocaat. Maar volgens de Utrechtse kantonrechter gaat de nieuwe wet over een uitbreiding van de bevoegdheden: het enkele weken bewaren van de gegevens in plaats van 72 uur en het aanvullend gebruik voor andere doelen dan snelheidscontrole. De boete van 45 euro in 2012 was dus geldig.