Valse start rijscholenwebsite
Posted: 07 January 2015 02:35 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2012-10-28

De drie maanden geleden gestarte vergelijkingssite voor rijscholen Rijscholenkiezer.nl ligt onder vuur. Branche-organisatie Bovag praat vandaag met het ministerie van infrastructuur over de klachten van rijschoolhouders over de site. Rijscholenkiezer.nl is op initiatief en met subsidie van het ministerie gebouwd.

De website moet mensen helpen bij het kiezen van een betrouwbare rijschool. Bezoekers kunnen een beoordeling achterlaten van ‘hun’ rijschool, maar daar is de voorbije maanden op grote schaal misbruik van gemaakt. Concurrenten of kwaadwillenden maakten rijscholen zwart door negatieve recensies te schrijven.

Controle “Wij hebben gevraagd om de review-mogelijkheid tijdelijk weg te halen tot er een betere controle mogelijk is”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal. “Dat verzoek heeft het ministerie naast zich neergelegd.”

Volgens De Waal is Bovag groot voorstander van beoordelingssites, maar dan moeten die wel goed worden georganiseerd.

Woordvoerder Mark Hengstman van het ministerie zegt dat Den Haag geen inhoudelijke invloed op de site heeft. Volgens projectmanager Nard Gilsing van Team Alert, de stichting die de site beheert, stelt de branche te moeilijke eisen. “Ze willen dat alleen examenkandidaten een beoordeling achter kunnen laten. Dat betekent dat je mensen een unieke code moet geven. Maar als iemand halverwege overstapt naar een andere rijschool, omdat hij de oude te slecht vond, kan hij dus geen review plaatsen.”

Of ingrijpen de site kan redden, is de vraag. Drie maanden na de start heeft pas een kwart van de 8000 Nederlandse rijschoolhouders een profiel aangemaakt op de site. Er waren 36.000 unieke bezoekers. Veel ondernemers zijn uiterst teleurgesteld over de site, blijkt uit reacties in het digitale vakblad VerkeersPro.

Naast alle inhoudelijke kritiek is er ook nog een andere bedreiging voor de vergelijkingssite. Twee concurrerende websites (Klantenvertellen.nl en Rijschoolregister.nl) dienden bezwaar in tegen de subsidie die in 2014 voor Rijscholenkiezer.nl is verstrekt. Er zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie en marktverstoring. Binnen twee weken wordt een beslissing verwacht.

,,Uiteindelijk lijkt een rechtszaak onafwendbaar’‘, vertelt advocaat Alex Meijer namens Rijschoolregister. Deze site maakt volgens Bovag, net als Klantenvertellen.nl, wel gebruik van gecontroleerde reviews.

 
     Rijexamen zonder BSN ››