APP om Files te omzeilen
Posted: 07 January 2015 02:29 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2012-10-28

Automobilisten in de regio Amsterdam kunnen vanaf volgende week een gratis persoonlijk rijadvies krijgen dat hen moet helpen oponthoud te voorkomen. De informatie is gebaseerd op de meest actuele verkeerssituaties. Vanuit een verkeerscentrale wordt de bestuurder gedirigeerd langs wegen waar de minste kans op file is te verwachten.
Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, Amsterdam, Verkeersinformatiedienst (VID) en Arcadis starten volgende week een grootscheepse proef waaraan 10.000 mensen deelnemen. De proef kent al direct grote internationale belangstelling. Volgens de samenstellers kan hun ‘reisadviseur’ overal worden ingezet om fileleed tegen te gaan.
‘Adam’-app “Iedereen die de ‘Adam’-app op zijn smartphone downloadt, haalt een soort reisadviseur binnen die je zo snel mogelijk de weg naar huis of werk wijst. ‘Adam’ is vooral bedoeld voor de ritten die automobilisten vaak maken, waarbij ze zelf het beste alternatief kunnen kiezen”, zegt Patrick Potgraven van de VID vandaag in De Telegraaf.
“Het is voor het eerst dat individuele weggebruikers gekoppeld worden aan verkeerscentrales. Informatie uit deze centrales wordt strak direct gedeeld in ‘Adam’, zodat iedere deelnemer het persoonlijk reisadvies gratis krijgt aangereikt”, aldus Potgraven.
Alternatieven Wanneer er iets gebeurt op de geplande route - bijvoorbeeld een wegafsluiting voor een gekantelde vrachtwagen - wordt dat ogenblikkelijk doorgegeven en kan de bestuurder kiezen uit één van de alternatieven, aldus Potgraven. Het systeem werkt met gps-gegevens via de telefoons, zodat de verkeerscentrale exact waarneemt waar iemand rijdt. “Zo wordt inzicht verkregen in hoe verkeersstromen lopen en gáán lopen”, stelt Potgraven. “Daar kan de verkeerscentrale dan weer op anticiperen.”
De app is gratis verkrijgbaar via www.spitsopadam.nl.
Ook kunnen deelnemers aan ‘Adam’ zelf informatie doorgeven aan de centrale én omgekeerd. “Als je ineens een koe op de weg ziet lopen, kunnen alle weggebruikers onmiddellijk via de app worden gealarmeerd. Nu bereik je alleen mensen die toevallig de radio aan hebben staan en naar de verkeersinformatie luisteren.”
Potgraven verwacht dat binnen enkele maanden alle drukke verkeersregio’s in het land en mogelijk ook over de grens het systeem zullen overnemen.