Motorrijder vaak zelf schuldig aan ongeluk
Geplaatst: 02 July 2014 07:08 PM
Beheerder
Avatar
RangRangRang
Totaal aantal berichten:  76
Aangesloten  2012-10-28

Motorrijders die een ongeluk krijgen, veroorzaken dit meestal zelf. Dat stellen Duitse verzekeraars na het bestuderen van ongevalcijfers uit 2012 en een aanvullend detailonderzoek in Saarland.
Vooral jonge bestuurders op een sportieve motor lopen een groot risico. Toermotoren en choppers zijn veel minder vaak bij een ongeluk betrokken. In 52 procent van de gevallen is sprake van ‘eigen schuld’, stellen de Duitse verzekeraars. Meestal gaat het daarbij om ongelukken waarbij helemaal geen andere weggebruikers betrokken zijn.
De Nederlandse motorrijdersvereniging KNMV trekt de cijfers in twijfel. Motorrijders worden vaak over het hoofd gezien. Als ze bij een uitwijkmanoeuvre vallen, lijkt het ten onrechte een eenzijdig ongeval, stelt Arjan Everink, hoofd verkeer en opleidingen.
Dat bestuurders van een racemodel vaker een ongeluk hebben dan toerrijders, gelooft Everink meteen. “Dat ligt aan het type persoon dat zulke racemotoren koopt.”
In Nederland is nooit onderzoek gedaan naar de verschillen in ongevalrisico’s voor choppers en racemotoren, stelt onderzoekster Saskia de Craen van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Schuldvraag
De schuldvraag zoals die in Duitsland is bestudeerd, is in Nederland ook niet onderzocht. Volgens De Craen is die voor motorrijders vaak ook minder belangrijk. “Als motorrijder ben je kwetsbaar. Je kampt bijna altijd zelf met de gevolgen.”