​Reinigen autoruit alarmeert alcoholslot
Posted: 29 January 2014 03:29 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  75
Joined  2012-10-28

Even de voorruit reinigen met ruitenwisservloeistof kan grote gevolgen hebben voor mensen met een alcoholslot in de auto.
Het slot denkt dat de bestuurder gedronken heeft doordat die de alcoholhoudende dampen inademde. Wie vier keer over de schreef gaat, verliest zijn rijbewijs.
Een alcoholslot wordt op eigen kosten ingebouwd in de auto als iemand met veel te veel drank op achter het stuur is gekropen. Door een slot in te bouwen mag de bestuurder zijn rijbewijs houden. Het slot voorkomt dat de wagen start als de automobilist gedronken heeft.
De kwestie komt aan het licht als in 2012 een man zich bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) meldt. Hij heeft ruitenwisservloeistof op zijn voorruit gespoten terwijl de ramen dicht blijven. Als hij daarna blaast, meet het slot een te hoge alcoholwaarde. De automobilist is in overtreding, vindt het apparaat.
Het CBR weigert het verhaal van de man te geloven. De automobilist pikt dat niet en stapt naar de Nationale Ombudsman. Die neemt vorige maand samen met de automobilist en de slotleverancier de proef op de som. En wat blijkt? Vlak na het spuiten van ruitenwisservloeistof meet het slot een alcoholwaarde van ongeveer 0,25 promille, terwijl maar 0,2 promille toegestaan is. Het CBR krijgt een tik op de vingers. De ombudsman noemt het ‘onbehoorlijk’ dat het CBR de klacht van de man ongefundeerd wegwimpelde.