Het beginnersrijbewijs is een gewoon rijbewijs en geldt voor alle categorieƫn rijbewijzen. Het verschil zit in de strengere aanpak van beginnende bestuurders als zij zich schuldig maken aan verkeersovertredingen.
Beginnend bestuurder
U bent na het halen van uw rijbewijs een beginnend bestuurder. Het maakt niet uit voor welke rijbewijscategorie en hoe oud u bent.
Tijdsduur beginnend bestuurder
Iedereen van 18 jaar of ouder die voor het eerst zijn rijbewijs haalt is 5 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt ook voor 17-jarigen die voor 6 juni 2012 hun rijbewijs B hebben gehaald. Voor 16-jarigen en 17-jarigen is de termijn 7 jaar nadat zij hun eerste rijbewijs hebben gehaald.
Verkeersovertredingen en strafpunten beginnersrijbewijs
Hebt u een beginnersrijbewijs en houdt de politie u staande voor een verkeersovertreding? Dan krijgt u strafpunten. Hebt u binnen 5 jaar 3 strafpunten gekregen, dan moet u uw rijbewijs inleveren bij de politie. Vervolgens moet u een (praktisch en theoretisch) rijvaardigheidsonderzoek doen bij het CBR. Slaagt u daarvoor niet, dan verklaart het CBR uw rijbewijs ongeldig en moet u opnieuw rijexamen doen.
Lagere alcoholpromillages beginnend bestuurder
Voor beginnende bestuurders gelden bij rijden onder invloed van alcohol lagere percentages dan voor bestuurders met meer rijervaring. Zo mag een beginnend bestuurder een alcoholpromillage in zijn bloed hebben van hoogstens 0,2. Voor ervaren bestuurders is dat maximaal 0,5.
Meerdere rijbewijscategorieƫn
Heeft u meerdere rijbewijscategorieƫn, bijvoorbeeld voor de auto en voor de motor, dan geldt de datum van afgifte van het eerste rijbewijs. Heeft u al langer dan 5 jaar een rijbewijs en haalt u er een andere rijbewijscategorie bij, dan wordt dat dus geen beginnersrijbewijs. Ook voor weggebruikers die hun buitenlandse rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs hebben laten omzetten, geldt de afgiftedatum van het eerste (buitenlandse) rijbewijs.
Verlopen rijbewijs
Bij een verlopen rijbewijs is opnieuw afrijden niet nodig, behalve als u in het bezit bent van een rijbewijs dat voor 1 juli 1985 is verlopen. Dan moet u wel opnieuw examen doen. Als u slaagt krijgt u een beginnersrijbewijs.
Verschil beginnersrijbewijs en puntenrijbewijs
Het beginnersrijbewijs maakt het mogelijk beginnende bestuurders strenger aan te pakken bij bepaalde verkeersovertredingen. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, dus ook ervaren bestuurders. Het puntenrijbewijs is bedoeld om rijden onder invloed tegen te gaan. Wie binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld wegens rijden onder invloed, moet zijn rijbewijs inleveren.