Macht fors ingeperkt belasting
Posted: 27 November 2013 05:43 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2012-10-28

De macht van de Belastingdienst dreigt fors te worden ingeperkt door een uitspraak van de rechtbank Den Bosch. Volgens de rechter schendt de Belastingdienst de privacy als ze klakkeloos grote hoeveelheden gegevens opeist om te kijken of er toevallig bruikbare informatie tussen zit.

Dat blijkt uit een uitspraak in een kort geding tussen de Belastingdienst en het bedrijf SMSParking uit Best. Het bedrijf, dat het betalen van parkeergeld met de mobiele telefoon mogelijk maakt, weigerde gegevens van twee miljoen transacties uit 2012 af te geven. De Belastingdienst wilde op basis van de kentekengegevens kijken of mensen verzwijgen dat zij hun leasewagen privé gebruiken.
Volgens deskundigen is de uitspraak een trendbreuk. Bijna veertig jaar geleden bepaalde de Hoge Raad dat de Belastingdienst bijna onbeperkt gegevens mag opvragen. Die regel leek onaantastbaar.
De rechtbank stelt nu echter dat de situatie van 2013 niet vergelijkbaar is met die van 1974. Er worden nu veel meer gegevens opgeslagen. Als die allemaal beschikbaar moeten zijn voor de Belastingdienst, is het Europese recht op privacy bijna niets meer waard, redeneert de rechter.
De Belastingdienst mag alleen ‘proportioneel’ (in verhouding) gegevens opvragen. Waar de grens ligt, wil de rechter niet in kort geding bepalen. De Belastingdienst tekende gisteren meteen hoger beroep aan.
Directeur Mladen Ciric van SMS_Parking is blij met de uitspraak. Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne vraagt zich wel af of het vonnis in hoger beroep stand houdt. “Dit is één zwaluw voor privacy-organisaties.” Jaap-Henk Hoepman van de security-groep van de Universiteit Nijmegen denkt dat de uitspraak grote gevolgen kan hebben. Die overtuiging heeft ook jurist Vincent Böhre van Privacy First.
De organisatie ziet in de uitspraak steun voor de strijd tegen het opslaan van camerabeelden met kentekens voor juridisch onderzoek. Ook dat is niet proportioneel, stelt Böhre.