Rijexamen zonder BSN
Posted: 29 December 2018 07:37 AM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2012-10-28

Er zijn nog steeds rijscholen die hun leerlingen om hun BSN (Burgerservicenummer) vragen en daarmee alvast examentijdstippen reserveren die ze dan voor andere leerlingen gebruiken, zodat deze heel snel examen kunnen doen.
Dat ‘dummygebruik’ is verboden en berokkent andere rijscholen nadeel, stelt een ondernemer die reageert op een rijschool-artikel op deze pagina. Het CBR bevestigt dat het nog steeds gebeurt, maar zegt ook dat ze er scherp op letten. ,,Het mag niet dat een rijschool het BSN van leerling x gebruikt om een examen te reserveren voor leerling y. Dat is misbruik van persoonsgegevens”, aldus de woordvoerster van het CBR. ,,Als wij dit constateren, dan treden we natuurlijk op. Het kan ertoe leiden dat een rijschool geen examens meer kan reserveren bij het CBR.”
Het CBR wijst er nog eens op dat rijscholen hun leerlingen helemaal niet om hun BSN mogen vragen. Alleen organisaties met een wettelijke taak mogen daar om vragen. ,,We adviseren iedereen geen BSN af te geven, dat is ook niet nodig om een examen te reserveren. Je reserveert je theorie-examen zelf via Mijn CBR en je DigiD. Dan loop je geen risico dat je persoonsgegevens misbruikt worden.”