Verschillende maten en soorten rijbewijsgarantie
Posted: 05 October 2013 12:38 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  77
Joined  2012-10-28

Wie vreest dat hij of zij geen natuurtalent is in achteruit inparkeren, invoegen op de snelweg of de hellingproef kan tegenwoordig kiezen voor een slagings- of rijbewijsgarantie.

Rijbewijsgarantie is er in verschillende soorten en maten. Bij veel rijscholen wil de instructeur eerst een ritje maken met de cursist om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. Bij sommige scholen is de garantie alleen van toepassing op de examens. Oftewel, de herexamens zijn gratis maar dat geldt niet voor de extra lessen die moeten worden gevolgd. Dit wordt ook wel examengarantie genoemd.

Bij andere rijopleidingen geldt de garantie ook voor de extra lessen. Hoewel er scholen bestaan waarbij je voor één bedrag echt helemaal klaar bent, is de rijbewijsgarantie meestal van toepassing op een beperkt aantal examens. Is zo’n rijbewijsgarantie daarmee geen wassen neus? “Het is een marketinginstrument om nieuwe klanten te trekken. Zolang rijscholen transparant zijn over eventuele beperkingen is daar niets mis mee”, zegt woordvoerder Paul de Waal van brancheorganisatie Bovag. Hoe vaak je het examen over mag doen, staat in ieder geval in de algemene voorwaarden van de rijschool. “Lees daarom deze voorwaarden goed door”, benadrukt Judith Coster van het CBR, de instelling die de rijexamens afneemt.
Maak, zeker als de lessen in de garantie zijn inbegrepen, vooraf heldere afspraken over de frequentie en het tijdstip van de lessen. Als de lessen al zijn betaald, loop je het risico dat de instructeur voorrang geeft aan cursisten die per les betalen. Bedenk dat je door een rijbewijsgarantie aan een rijschool vastzit. Klikt het niet tussen jou en de rijschool en wil je daarom overstappen, dan ben je je geld kwijt. Blijkt de instructeur écht onprofessioneel of houdt deze zich niet aan de afspraken, dan is dat wel reden om je centen terug te eisen.

Bespreek de klacht eerst met de eigenaar van de rijschool. Komt daar niets uit, stuur dan een aangetekende brief waarin je schrijft dat je de overeenkomst ontbindt en je geld terug wilt.

Belangrijk is dat je kunt bewijzen dat de rijschool fouten heeft gemaakt. Lost dat niets op, dan kan de Geschillencommissie Rijscholen soms uitkomst bieden. De rijschool moet dan Bovag-lid zijn of zich rechtstreeks hebben aangesloten bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC). Kijk voor alle voorwaarden op http://www.degeschillencommissie.nl. Is een rijschool niet aangesloten, dan rest alleen een dure en tijdrovende gang naar de rechter.