Wanneer krijg ik een alcoholslot in de auto?
Posted: 19 August 2013 12:06 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  79
Joined  2012-10-28

Wordt u aangehouden met een te hoog alcoholpromillage, dan moet u meedoen aan het alcoholslotprogramma (ASP). U krijgt een alcoholslot in uw auto en moet daarnaast een begeleidingsprogramma volgen. Het alcoholslot is een blaasapparaat met een startonderbreker.
Alcohollimieten voor alcoholslot

U moet meedoen aan het alcoholslotprogramma wanneer u wordt aangehouden met een alcoholpromillage dat hoger is dan: Alcohollimieten voor alcoholsot

Alcoholslot vanaf: Ervaren bestuurder (langer dan 5 jaar in bezit van rijbewijs) 

1,3 promille: Beginnende bestuurder

1,0 promille: Ervaren bestuurder die opnieuw de fout in gaat (recidivist) 

0,8 promille: Beginnende bestuurder die opnieuw de fout in gaat

0,5 promille: De invloed van alcohol op het lichaam is bij iedereen anders door verschillen in geslacht, gewicht, lichaamsbouw en gezondheid. Hoeveel glazen alcohol u kunt drinken voordat u de alcohollimiet overschrijdt, is daarom voor iedereen verschillend.

Het ASP wordt opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), op basis van een mededeling van de politie.

Alleen rijden in personenauto met alcoholslot
Wilt u auto blijven rijden, dan moet u deelnemen aan het alcoholslotprogramma. U krijgt dan een aantekening op uw rijbewijs B: code 103 (rijden met een alcoholslot). Dit betekent dat u alleen in een personenauto mag rijden met een alcoholslot. Ook mag u een bromfiets of snorfiets besturen.
Rijbewijzen voor motor, vrachtwagen of bus zijn tijdens het alcoholslotprogramma ongeldig. U mag die voertuigen dus niet besturen, zolang u deelneemt aan het alcoholslotprogramma.
Het alcoholslot is in elke personenauto in te bouwen en door iedereen te bedienen. U moet het alcoholslot zelf betalen. Heeft u geen eigen auto, dan mag u het alcoholslot in de auto van iemand anders plaatsen.

Minimaal 2 jaar rijden met alcoholslot
Het alcoholslot blijft minimaal 2 jaar in de auto. Het CBR controleert de gegevens die het alcoholslot registreert.

Verlenging deelname alcoholslotprogramma
Als u na 2 jaar nog steeds drankgebruik en autorijden niet kunt scheiden, dan moet u langer aan het programma deelnemen. U krijgt telkens een verlenging van 6 maanden.
Wanneer u fraudeert, wordt u uit het programma gezet. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard en u mag niet meer in een auto rijden. Na 5 jaar mag u weer uw rijbewijs proberen te halen.

Geen alcoholslot betekent niet autorijden
Heeft u geen auto waarin u het alcoholslot kunt plaatsen, of wilt u om een andere reden niet meedoen aan het alcoholslotprogramma, dan mag u 5 jaar geen auto besturen. U mag in deze periode wel op een bromfiets, snorfiets of in een brommobiel rijden. Daarvoor moet u het rijbewijs AM opnieuw aanvragen bij uw gemeente.
Werking van het alcoholslot

Een alcoholslot is een blaasapparaat dat meet of en hoeveel u hebt gedronken. Alleen als uw alcoholpromillage lager is dan 0,2 kunt u de auto starten.
Om fraude te voorkomen, moet u onderweg ook nog een paar keer blazen (hertest). Het heeft dus geen zin om iemand anders te laten blazen voordat u de auto start. Doet u dat toch, dan bent u strafbaar. De hertest wordt ruim van tevoren aangekondigd.
Weigert u de hertest of blijkt bij de hertest dat u toch alcohol heeft gedronken, dan moet u het slot binnen 14 dagen laten uitlezen. Doet u dat niet, dan start de auto na 14 dagen niet meer. Als bij het uitlezen van de blaasgegevens blijkt dat u tijdens het rijden alsnog teveel heeft gedronken of dat u heeft geweigerd om te blazen, volgen sancties. U moet dan bijvoorbeeld het alcoholslot vaker laten uitlezen.
Alcoholsloten controleren de adem op vochtgehalte en warmte om de kans op fraude verder te beperken.

Verplicht begeleidingsprogramma alcohol en verkeer
Deelnemers van het ASP moeten ook een begeleidingsprogramma volgen. Dit programma bestaat uit een aantal groepssessies. U krijgt tijdens deze sessies adviezen om beter om te gaan met alcohol. Ook leert u om niet in of op een motorrijtuig te stappen, wanneer u alcohol hebt gedronken.

Beheer alcoholregister en erkenning alcoholslot
De RDW beheert het alcoholregister. In dit register worden alle uitleesgegevens van het alcoholslot opgeslagen. De RDW keurt de alcoholsloten en geeft hier een typegoedkeuring voor af. Verder erkent de RDW de producenten van alcoholsloten en de installateurs hiervan.

Doel van het programma
Met het alcoholslot en het begeleidingsprogramma wil de overheid het gedrag van zware alcoholovertreders veranderen. Zo moet het aantal (dodelijke) verkeersongelukken waarbij alcohol in het spel is afnemen.