Wat moet ik doen als ik mijn rijbewijs verloren ben of als dit gestolen is?
Posted: 20 August 2013 12:15 PM
Administrator
Avatar
RankRankRank
Total Posts:  77
Joined  2012-10-28

Bent u uw rijbewijs kwijt (verloren of gestolen), dan doet u aangifte bij de politie. De politie maakt een proces-verbaal op. In dit proces-verbaal staan de omstandigheden waaronder u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt. U heeft het nodig om bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan te vragen. In sommige gemeenten is op proef geen proces-verbaal nodig.
Geen proces-verbaal nodig in sommige gemeenten

Voor een aantal gemeenten geldt dat u geen proces-verbaal hoeft in te leveren. U hoeft dus niet eerst naar de politie als u uw rijbewijs kwijt bent. U vult zelf een verklaring in bij uw gemeente.

U kunt bij uw gemeente navragen of dit bij uw gemeente het geval is.

Nieuw rijbewijs aanvragen
Met het proces-verbaal, een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs vraagt u bij uw gemeente of stadsdeelkantoor een nieuw rijbewijs aan. De eisen aan de pasfoto zijn gelijk aan die voor een paspoortfoto. Op http://www.paspoortinformatie.nl vindt u meer informatie over de eisen.

Geldigheidsduur nieuwe rijbewijs
Is uw gemeente akkoord met uw aanvraag en bent u (medisch) geschikt om te rijden? Dan krijgt u een nieuw rijbewijs met een normale geldigheidsduur van 10 jaar. Gelden er eisen voor uw (medische) geschiktheid? Dan krijgt u een vervangend rijbewijs met dezelfde geldigheidsduur (verloopdatum) als uw verloren of gestolen rijbewijs had.

Wachttijd en spoedprocedure
Houdt u rekening met een wachttijd van 5 werkdagen. Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag u niet de weg op. Via een spoedprocedure krijgt u eventueel sneller uw rijbewijs. Voor informatie over de spoedprocedure, de benodigde documenten en de kosten kunt u terecht bij uw gemeente.

U woont in in Europese Unie of EVA
Woont u in een land van de Europese Unie (EU) of de Europese Vrijhandels Associatie? Dan moet u in het land waar u woont een (nationaal) nieuw rijbewijs aanvragen.

U woont buiten de Europese Unie of EVA
Woont u buiten de Europese Unie of de Europese Vrijhandels Associatie? Dan kunt u een nieuw Nederlands rijbewijs aanvragen bij de RDW. U moet dan het formulier ‘Verklaring vermissing Nederlands rijbewijs’ ingevuld en ondertekend bij uw aanvraag voor een nieuw rijbewijs voegen.

Rijbewijs kwijt of gestolen in het buitenland
Als u uw rijbewijs in het buitenland kwijt raakt of deze wordt daar gestolen, doet u aangifte bij de plaatselijke politie. De politie in het land waar u verblijft maakt dan een proces-verbaal op. Het is verstandig om bij de plaatselijke politie na te vragen of u zonder rijbewijs, maar wel met de aangifte in het buitenland mag rijden.
Bij terugkomst in Nederland doet u ook aangifte bij de politie. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs, moet u namelijk het Nederlandse proces-verbaal overleggen.

Rijbewijs terug gevonden
Vindt u het rijbewijs na de aangifte van vermissing terug, dan moet u dit rijbewijs inleveren bij de gemeente. Dit is nodig omdat het rijbewijs als vermist staat geregistreerd en deze registratie niet kan worden teruggedraaid.