
Meer vrijliggende fietspaden op 50-kilometerwegen kunnen jaarlijks veel fietsongelukken en maatschappelijk leed voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond, Bouwend Nederland en ingenieursbureau Sweco, dat vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
Volgens directeur Esther van Garderen van de Fietsersbond belanden jaarlijks duizenden fietsers op de spoedeisende hulp, wat hoge maatschappelijke kosten met zich meebrengt door bijvoorbeeld ziekteverzuim en ziekenhuisbehandelingen. Deze kosten komen uiteindelijk terecht bij werkgevers en verzekeraars.
De initiatiefnemers luiden de noodklok, vooral nu het kabinet-Schoof een investeringsprogramma van een half miljard euro voor fietspaden heeft geschrapt. Arno Visser van Bouwend Nederland benadrukt dat veiliger aangelegde fietspaden levens kunnen redden en dat het stikstofprobleem geen belemmering vormt voor de aanleg ervan.
De helft van de fietsongelukken van de afgelopen vijf jaar, ruim 34.000, betreft botsingen tussen auto's en fietsen. Ook zijn er 17.000 botsingen tussen fietsers onderling en 10.000 eenzijdige fietsongelukken. Zeventigplussers zijn het vaakst slachtoffer. De onderzoekers pleiten voor vrijliggende fietspaden als de beste oplossing, of een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur waar ruimte ontbreekt. Volgens Visser kunnen slimme investeringen op korte termijn de verkeersveiligheid significant verbeteren, met over 30 jaar naar schatting 220 minder verkeersdoden en 10.000 minder gewonden.