Fietsers opgelet: politie jaagt op opgevoerde fietsen met €290 boete en inbeslagname!

D

S Reageer! ()

Nieuw

De jacht op opgevoerde fietsen is geopend! De politie gaat harder optreden tegen fietsers die te hard rijden op een gemanipuleerde fiets. Met behulp van een rollentestbank kunnen agenten ter plekke controleren of een fiets de toegestane snelheid overschrijdt. Overtreders riskeren een flinke boete van €290 en moeten hun fietstocht te voet vervolgen. Bij herhaling kan de fiets zelfs in beslag worden genomen en vernietigd.

Deze strengere handhaving is een reactie op het toenemende aantal ongevallen met fietsers. In 2022 waren er 291 dodelijke slachtoffers op de fiets, het hoogste aantal ooit. De politie vermoedt dat overmatige snelheid in veel van deze gevallen een rol speelt.

De rollentestbank kan worden ingezet door motoragenten die een vermoeden hebben van te hard rijden. De fietser wordt dan naar een controlepunt geleid waar de fiets op de testbank wordt geplaatst. De wettelijk toegestane maximale snelheid voor een fiets is 25 km/u en voor een speedpedelec 45 km/u. Als de fiets harder kan dan de toegestane snelheid, is deze opgevoerd en volgt een boete. De eigenaar mag dan te voet verder.

De politie hoopt dat deze strengere maatregelen zullen leiden tot een afname van het aantal ongevallen met fietsers.

Foto: S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Laat een reactie achter