Drukste spits aller tijden: Ruim 1000 kilometer file

D

S Reageer! (1)

Nieuw

Nederland beleeft dinsdagochtend de drukste spits ooit. Rond half negen stond er meer dan 1000 kilometer file als gevolg van de sneeuw, meldt de ANWB. Het oude record dateert van 8 februari 1999, toen er 975 file stond in de ochtendspits. Volgens de ANWB is de kans aanwezig dat de ochtendspits naadloos overgaat in de avondspits.

De ANWB adviseert het verkeer in een groot deel van het land niet de weg op te gaan. 'Door de hevige sneeuwval is er op de grote wegen geen doorkomen aan', aldus een woordvoerder van de ANWB.

Met name de Randstad is getroffen. Op de grote wegen is door hevige sneeuwval geen doorkomen aan, meldt de ANWB. Honderden strooiwagens en sneeuwschuivers zijn druk bezig de wegen begaanbaar te maken. Desondanks adviseren de ANWB en Rijkswaterstaat automobilisten om niet meer de weg op te gaan.

De politie Den Haag spreekt dinsdagochtend van een verkeersinfarct in de stad. Als gevolg van de sneeuw en gladheid hebben zich tientallen aanrijdingen voorgedaan in de Hofstad. Ook het tramverkeer heeft last van de sneeuw. Vervoerbedrijf HTM besloot van te voren vier tramlijnen uit de dienst te halen om alle aandacht op de overige tramlijnen te richten. Die trams rijden desondanks met flinke vertraging.

Ook het treinverkeer heeft last van het winterse weer. Op de trajecten Den Haag-Gouda en Den Haag-Rotterdam vielen dinsdagochtend treinen uit door sneeuw. De storingen kwamen bovenop de reeds aangepaste dienstregeling van de NS.

Volgens weerbureau Meteovista trekt het sneeuwfront heel langzaam over het land. Het sneeuwgebied zal komende nacht via het zuidoosten het land verlaten. Het noorden van het land ontspringt de dans. Het vliegverkeer lijkt minder last te hebben van de sneeuw. Op Schiphol zijn wel enkele vluchten vertraagd en geannuleerd maar van chaos is geen sprake.

Op de A9 tussen Alkmaar en Badhoevedorp staat het verkeer over een lengte van 40 kilometer vast. Op de A4 tussen Delft en Schihol stond in beide richtingen meer dan 30 kilometer file of langzaam rijdend verkeer. Ook op de A6 tussen Lelystad en Muiden en de A7 tussen Hoorn en Amsterdam is het verkeer vastgelopen. Rond Den Bosch en Breda is het eveneens erg druk.

Op de A12 bij Den Haag werd vanochtend het eerste ongeluk gemeld en op de A13 werd langzaam gereden omdat sneeuwschuivers in colonne het wegdek sneeuwvrij proberen te maken.

Dinsdagochtend is normaal gesproken al de drukste spits van de week met gemiddeld 200 kilometer file, liet de ANWB weten.

In de loop van de dag blijft het in de zuidwestelijke helft van het land licht sneeuwen. In het noorden van het land blijft het waarschijnlijk droog.

Reacties

Rijgedrag.nl op 2013 01 15

Het lijkt wel een prestatie dat Nederland niet kan rijden met sneeuw

Laat een reactie achter