​Dronken rijden? Auto verkocht!

D

S Reageer! (2)



Chauffeurs die in Denemarken achter het stuur worden betrapt met een promillage van meer dan 2, riskeren vanaf vandaag de inbeslagname van hun auto. De politie kan de wagen dan verkopen. De opbrengst vloeit in de staatskas. Chauffeurs die al eerder met te veel alcohol achter het stuur zijn betrapt, moeten er bij een promillage van 1,2 al rekening mee houden dat hun auto in beslag wordt genomen en verkocht. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Justitie kunnen ook buitenlanders op deze manier hun auto kwijtraken. Wel moet de bestuurder ook de eigenaar van de wagen zijn; huurauto's en leasewagens zijn veilig. De situatie in Denemarken lijkt op die in Italië. Daar kan een auto in beslag worden genomen en worden verkocht, als de bestuurder 1,5 promille alcohol in zijn bloed heeft.

Reacties

Chris op 2014 08 04

Nog even ter aanvulling. In Nederland kun je bij een rit van ongeveer 45 min. gemiddeld meerder overtredingen constateren. Varierend van bumperkleven tot geen richting aangeven. Ik verbaas mij er over dat een onopvallende politieauto dit soort gedrag ook moet waarnemen. Helaas worden dergelijke fouten in het rijden of gebruiken van de weg gewoon getolereerd. Ik heb zelf wel eens waargenomen dat agenten in een onopvallende politieauto fouten zagen gebeuren en er geen aandacht aan schonken. Nu kan ik dat ook begrijpen, want de papieren tijger die op agenten wordt los gelaten is niet mis en daar hebben ze niet altijd zin in. Verder wil ik graag opmerken dat ik in de reclame blokken op tv wel filmpjes zou willen zien waarin duidelijk wordt wat wel normaal gedrag in het verkeer is. Een voorbeeld is: geef eerst met je richtingaanwijzer aan wat je gaat doen voordat je het doet. Hoe vaak ik niet zie dat auto’s eerst een uitvoegstrook oprijden en dan pas de richting aanwijzer gebruiken. Als je daar rijd weet ik al dat je af gaat slaan, maar had het daarvoor laten zien dan hadden de andere weggebruiker kunnen anticiperen. Als we het hebben over goede verkeers maatregelen in het buitenland wil ik graag dat er hier de regeling ingevoerd wordt die in Finland geld. Krijg je daar b.v. een snelheids boete dan wordt dat geregeld via de belasting. nl naar hoogte van het inkomen en vermogen. Voordeel is dat de bereider van een Audi Q8 een naar inkomen en vermogen gelijkwaardig pijnlijke bekeuring krijgt dan iemand met een fiat panda. Dan zijn we hier ook af van dat arrogante gedrag van die types met die grote bakken die rondrijden met de gedachte van die €160,- voor te hard rijden doen mij toch geen pijn dus race ik gewoon door.

Chris op 2014 08 04

Ik vind dit een prima maatregel. Echter alles valt of staat bij handhaving. Wij komen al jaren in Denemarken, maar het tegen komen van een politie auto in het wild in een atractie op zich. De laatste jaren valt het op dat op veel wegen er door de lokale bevolking erg hard wordt gereden. Inhalen op plaatsen waar het niet kan en mag is enorm toegenomen. Wij zeggen dan meestal tegen elkaar het maakt niet uit niemand die het controleerd. Alcohol zit zo ingebakken in de samenleving dat wanneer er bij een willekeurige camping uitgang er gecontroleerd zou worden iedere automobilist de auto in beslag genomen zou moeten worden. Wederom het maakt niet uit er wordt toch niet gecontroleerd.

Laat een reactie achter