Verkeershufters die ernstige ongevallen veroorzaken waarbij doden of zwaargewonden vallen, moeten voor straf naar revalidatiecentra. Daarvoor pleit Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers (LOV), de aanjager van een proef die nu loopt in Den Haag. De confrontatie moet de daders wakker schudden.
De pilot - nu nog op basis van vrijwilligheid - is het gevolg van een gevecht dat LOV al jaren voert om passende straffen te krijgen voor wangedrag in het verkeer.
"Het is nog altijd zo dat bij de strafmaat van daders van ongevallen in het verkeer de persoonlijke omstandigheden worden meegewogen. Het is tenenkrommend voor nabestaanden dat aan te moeten horen", meent voorzitter Elly Winkel.
Confronteren
"We bedachten toen dat de enige methode die echt gedrag kan veranderen, is deze vandalen te confronteren met het onvoorstelbare leed dat ze aanrichten", vervolgt het bestuurslid. "Gelukkig wilde het Openbaar Ministerie en Reclassering Nederland meewerken aan een experiment.''
De LOV is niet betrokken bij de uitvoering. Winkel: "Wel hoor ik van medewerkers geluiden dat het een doorslaand succes is en dat de pilot inmiddels is uitgebreid naar Rotterdam. Vandalen schijnen behoorlijk onder de indruk te zijn. En dat is precies de bedoeling.''
De proef om verkeersvandalen te confronteren met de gevolgen van hun daden loopt al enige tijd in Sophia Revalidatie in Den Haag. Daar zijn inmiddels twaalf verkeershufters een dag langs geweest om te zien wat hun gedrag in het verkeer teweeg kan brengen.
Bewustwording
"Het is belangrijk dat daders van een verkeersmisdrijf met deze maatregel geraakt worden en dat het een bijdrage levert aan de bewustwording over de gevolgen van hun gedrag", stelt een woordvoerder van Reclassering Nederland.
"Het is niet zo dat er rechtstreeks contact is tussen daders en slachtoffers, maar het bezoek is al confronterend genoeg voor de deelnemers."
Reclassering Nederland stelt dat de eerste ervaringen van de proef positief zijn. "Daders zeggen dat het hun de ogen heeft geopend. 'Zo! Daar word je wel even door wakker geschud' is een veelvoorkomende reactie. Maar we kunnen nog niets zeggen over het effect op langere termijn", meent de woordvoerder van de instelling.