Doorrijders ontspringen dans

D

S Reageer! ()den haag - Het openbaar ministerie en de politie weten geen grip te krijgen op het grote aantal automobilisten dat na een ongeluk doorrijdt. Dat zegt Jelle Smits van het Waarborgfonds Motorverkeer in het AD.

Jaarlijks vallen er, volgens onderzoek van het AD, 1100 gewonden bij ongelukken waarbij een automobilist het hazenpad kiest. Slechts 63 van deze doorrijders kwamen in 2011 voor de rechter. "Zonder getuigen, signalement of kenteken houdt het op. Dat is geen onwil, maar de politie is afhankelijk van informatie", aldus Ron Looijen van de Raad van Korpschefs.

Volgens advocaat Richard van der Weide worden wel veel doorrijders gepakt. "In veel gevallen waarbij sprake is van blikschade of licht letsel, en waarbij de persoon nog geen strafblad heeft, wordt het voorval afgedaan met een boete en komt de zaak niet voor de rechter." Iemand die doorrijdt na een ongeluk, moet zich binnen 24 uur melden. Anders riskeert hij een boete van 7800 euro en drie maanden celstraf. Het waarborgfonds pleit voor een nationale campagne die slachtoffers aanspoort kentekens en signalementen op te slaan en waar mogelijk foto's te nemen.

Laat een reactie achter