Documentaire over Agressief Rijgedrag

D

S Reageer! ()

Nieuw

Niet alleen mensen ’met een kort lontje’ gedragen zich agressief in het verkeer. Ook redelijke, zachtaardige mensen kunnen in de auto snel en vaak nijdig worden. Gemiddeld twee keer per uur tijdens een reis.

Toeteren, snijden, seinen met de lichten, middelvinger opsteken, bumperkleven, rechts inhalen, op de middelste baan blijven rijden en geen voorrang verlenen. Het zijn de grootste ergernissen.

Voor Veilig Verkeer Nederland reden om een nieuwe campagne te beginnen. Vandaag, op de door de Verenigde Naties uitgeroepen ’Dag van de verdraagzaamheid’, wordt de webdocu ’Martijn is boos’ gelanceerd. Een vijftien minuten durende film die Barbara van den Boogaard als zelfstandig filmmaker bedacht en met steun van VVN kon maken.

In het verkeer is het nooit persoonlijk bedoeld, het gaat om het weggedrag. De verkeershufters (de veelplegers) zijn het ergst. Maar soms maakt iemand gewoon een inschattingsfout en verleent geen voorrang. Feit is wel dat mensen met veel testosteron sneller reageren en daarmee agressiever overkomen. Ook redelijke, zachtaardige mensen worden in de auto nijdig.

De gevolgen zijn groot. Volgens VVN is bij 95 procent van alle verkeersongevallen menselijk falen de oorzaak. En verkeersruzies lopen regelmatig uit op scheldpartijen, mishandelingen of van de weg af rijden. 

Laat een reactie achter