In 2025 zal Amsterdam geconfronteerd worden met ongekende verkeerschaos, veroorzaakt door een samenloop van grootschalige werkzaamheden en belangrijke evenementen. Rijkswaterstaat waarschuwt dat een op de vijf auto's de weg zal moeten afleggen om te voorkomen dat de stad onbereikbaar wordt.
Het komende jaar wordt door Rijkswaterstaat, de gemeente en de provincie omschreven als een ‘jaar van extreme verkeershinder’. Er staan uitgebreide werkzaamheden aan zowel wegen als het spoor op de planning, samen met afzettingen als gevolg van de NAVO-top en de festiviteiten rond het 750-jarig jubileum van Amsterdam. De ringweg A10 zal tijdelijk worden afgesloten voor het zogenaamde ‘Feest op de Ring’, en verschillende andere routes zullen beperkt toegankelijk zijn. De meeste overlast wordt verwacht tussen mei en oktober.
Om de verkeersdrukte met 20 procent te verminderen, wordt er een oproep gedaan aan bewoners en bezoekers om in 2025 zoveel mogelijk anders, samen of minder te reizen. Tegelijkertijd verwacht Amsterdam een grote toestroom van bezoekers, onder meer voor het Feest op de Ring en Sail. Ook zullen de A4 en A5 tijdelijk afgesloten zijn in verband met de NAVO-top in Den Haag.
Op 21 juni wordt er 15 kilometer snelweg autovrij gemaakt om het jubileum te vieren. "We worden maar één keer 750 jaar," zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst. "Veel mensen kijken hier naar uit." Ze benadrukt dat de afsluiting van deze ene dag "van een andere orde" is dan de gebruikelijke wegwerkzaamheden.
Hoewel betrokken partijen proberen alles zo goed mogelijk te coördineren, verwachten ze ‘doorlopende hinder’. "Door de omvang van de werkzaamheden is het in 2025 niet haalbaar om alles tijdens de zomervakantie te doen", aldus Gohdar Massom, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat. "Bruggen, wegen en tunnels zijn in slechte staat, en uitstellen zou de kosten en de hinder verder verhogen."
De aangekondigde vermindering van 20 procent in het autoverkeer is ambitieus en veel hoger dan de gebruikelijke zomerafname. In het voorjaar van 2025 start een campagne om automobilisten te verleiden alternatieven te kiezen, zoals deelvervoer en openbaar vervoer. Er worden ook extra bergingsvoertuigen ingezet om files door ongevallen sneller op te lossen.
Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland zullen niet alleen Amsterdammers zelf, maar ook reizigers van buiten de regio (zoals uit Alkmaar, Den Haag en Almere) te maken krijgen met drukte en vertraging. Iedereen moet zich realiseren dat de gebruikelijke reispatronen in 2025 niet mogelijk zullen zijn, waarschuwt Van der Horst. Essentiële diensten moeten echter wel toegang tot de stad blijven houden.
Op het hoofdkantoor van stadsvervoerder GVB wordt de situatie al een ‘perfecte storm’ genoemd. Ook het openbaar vervoer zal dagelijks te maken krijgen met omleidingen. "Dit wordt mogelijk nog erger dan de situatie in Nieuwegein vorig jaar," zegt het GVB, dat vreest dat grote evenementen zoals de Amsterdamse Zomer niet door kunnen gaan door de verkeersdrukte en werkzaamheden.