Overheidssubsidie voor particulieren met een elektrische auto

D

S Reageer! ()

Nieuw

Overheidssubsidie voor particulieren met een elektrische auto is vanaf 10 januari 2023 aan te vragen. De pot is gevuld met 100 miljoen euro, maar deze raakt waarschijnlijk snel leeg. Er worden voorwaarden gesteld aan de auto's: deze moeten geheel elektrisch worden aangedreven en een minimale actieradius van 120 km hebben. De nieuwprijs van de auto is tussen de 12.000 en 45.000 euro en de koper moet de auto minstens 3 jaar in zijn bezit houden.

De zogeheten subsidie elektrische personenauto’s particulieren (SEPP) is ingesteld om de emissies van CO2 en stikstof te verminderen. In 2022 was elke vijfde verkochte auto een elektrische en in mei was de subsidiepot al leeg. Daarom is het zaak om het geld zo snel mogelijk aan te vragen. In de pot voor nieuwe auto’s heeft het kabinet 67 miljoen gestopt, in de pot voor gebruikte auto’s 32.4 miljoen.

De RAI Vereniging, de branchevereniging voor de mobiliteitsindustrie, pleit ervoor dat ook na 2024 er nog overheidssteun wordt verstrekt bij de aanschaf van elektrische auto's. Woordvoerster Lise-Lotte Kerkhof denkt dat de pot ook dit jaar weer snel leeg zal zijn. Alleen particulieren kunnen voor de subsidie in aanmerking komen.

Het aandeel elektrische auto's in het Nederlandse wagenpark groeit. In 2022 was een op de vijf nieuwe auto's een elektrische en dit jaar wordt dat 25 procent. Hoewel het subsidiebedrag vrij gering is, hoopt de RAI vereniging dat deze bijdrage toch blijft. Dit om mensen te stimuleren om over te stappen.

Om voor subsidie in aanmerking te komen heb je een schriftelijke koopovereenkomst nodig. Deze moet gesloten zijn op of na 1 januari 2023 en de auto moet op jouw naam in het kentekenregister staan. De subsidies worden in volgorde van binnenkomst toegekend; op is op. Dus als je de auto wilt aanschaffen met subsidie, is het zaak om snel te zijn.

Laat een reactie achter