Boete opgevoerde e-bike fiets

D

S Reageer! ()

Nieuw

Je wilt graag harder rijden op je e-bike dan de toegestane 25 kilometer per uur? Met behulp van een app of opvoersetje is dit makkelijk te regelen, maar hoe zit het met de verzekering als je een ongeluk krijgt met je opgevoerde fiets?

Het opvoeren van elektrische fietsen en het verkopen van opvoersetjes moeten volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) verboden worden. Zij stellen dat mensen met een opgevoerde fiets veranderen in “racemonsters” op het fietspad en dat dit gevaarlijk is.

Recent onderzoek toont aan dat er vaker ongelukken gebeuren waarbij een berijder van een elektrische fiets betrokken is en dat er steeds vaker mensen op de spoedeisende hulp moeten worden behandeld.

De trapondersteuning bij e-bikes stopt bij 25 kilometer per uur, maar als je geremd voelt door de begrenzer, kan er online of in een fietswinkel een box of chip gekocht worden om de elektrische motor op te voeren. Deze setjes zijn vrij verkrijgbaar, maar met een opgevoerde fiets mag je de openbare weg niet op. Word je betrapt? Dan kun je beboet worden.

De politie is niet actief op zoek naar mensen met een opgevoerde fiets, maar als er een ongeluk gebeurt, kijken ze of de fiets is opgevoerd. Er is geen boete voor te hard rijden met een e-bike, maar als je andere verkeersdeelnemers vanwege de snelheid in gevaar brengt, kan je beboet worden.

Als je een ongeluk krijgt met je opgevoerde e-bike, kan je verzekeraar dwars gaan liggen.

Let op!
Neem je je fiets mee op vakantie naar Frankrijk let dan goed op. Frankrijk gaat eigenaren, handelaren en fabrikanten die elektrische fietsen opvoeren straffen met maximaal een jaar celstraf of een geldboete van maximaal 30.000 euro. In Frankrijk is onlangs een wet van kracht geworden die het opvoeren van elektrische tweewielers verbiedt.

Laat een reactie achter