Automobilisten geconfronteerd met aanzienlijke kostenstijging in 2024

D

S Reageer! (0)

Nieuw

Dit jaar worden de kosten voor automobilisten aanzienlijk verhoogd, blijkt uit recente CBS-cijfers. De motorrijtuigenbelasting die de automobilist aan het Rijk betaalt, stijgt exclusief provinciale opcenten met zo'n tien procent ten opzichte van 2023. Bovendien verhogen verschillende provincies hun opcenten, waarbij Noord-Holland de koploper is met een veertien procent stijging. Elektrische auto's zijn dit jaar nog vrijgesteld van wegenbelasting, maar voor volgend jaar blijft het onzeker. Daarnaast heeft de overheid de aanschafbelasting bpm verhoogd.

Verkeersboetes zijn met tien procent gestegen, waarvan 5,7 procent jaarlijkse indexering is en 4,3 procent bedoeld is om begrotingsgaten te dichten. Een overschrijding van tien kilometer per uur op de snelweg kost nu 79 euro, en bij wegwerkzaamheden is dit bedrag zelfs 109 euro. Voor de aanschaf van een auto betaalt de koper ook de aanschafbelasting bpm, die in 2024 gemiddeld met 800 euro stijgt.

De ANWB-experts berekenen dat de gemiddelde bpm-stijging de aanschaf van een nieuwe auto duurder maakt. Ze waarschuwen dat hogere belastingen niet alleen de prijs van nieuwe auto's opdrijven, maar ook tweedehandsauto's duurder maken, wat het verduurzamen van het Nederlandse wagenpark belemmert. Onderhoudskosten en autoverzekeringspremies zijn ook gestegen, respectievelijk ruim acht procent op jaarbasis en 14,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging wordt toegeschreven aan duurdere materialen, stijgende lonen en hogere letselschades als gevolg van grotere en zwaardere auto's op de weg.

Laat een reactie achter