Agressief rijgedrag en hard rijden zorgen voor veel ergernis in het verkeer

D

S Reageer! ()

Nieuw

Agressief rijgedrag en hard rijden zijn de grootste ergernissen in het verkeer, blijkt uit onderzoek van Univé. Van de ondervraagden vindt 74 procent agressief rijgedrag, zoals bumperkleven en afsnijden, irritant. Voor 43 procent geldt dat voor weggebruikers die veel te hard rijden.

Een kwart van de ondervraagden vindt juist automobilisten die te langzaam rijden irritant. Andere weggebruikers zorgen ook voor irritatie. De minst geliefde weggebruikers zijn appende fietsers (50 procent), gevolgd door wielrenners die op de provinciale wegen de doorgang blokkeren (46 procent) en fietsers zonder licht (43 procent).

Een op de acht ondervraagde bestuurders is weleens uit de auto gestapt om de confrontatie op te zoeken. Bijna een kwart (23 procent) heeft meegemaakt dat een andere bestuurder uit de auto stapte voor een confrontatie. Een meerderheid van de bestuurders gaf aan te maken hebben gehad met handgebaren (67 procent) en afsnijden (70 procent) door een geïrriteerde weggebruiker.

"Gemoedsrust en concentratie van automobilisten zijn bepalend voor de veiligheid van hun rijgedrag", zegt Johan Van den Neste, directeur van Univé Schade. "Ons onderzoek maakt duidelijk waardoor en in welke mate dit verstoord wordt door andere verkeersdeelnemers. Zeker wanneer er sprake is van agressief of hufterig rijgedrag van medeweggebruikers ligt irritatie bij veel bestuurders al snel op de loer. En nooit ver van het spreekwoordelijke kleine hoekje waarin ongelukken zich bevinden. Dat willen we natuurlijk voorkomen."

Daan van Nieuwenburg, gedragsonderzoeker bij Veilig Verkeer Nederland (VVN), roept bestuurders op zelf het goede voorbeeld te geven in stressvolle verkeerssituaties. "Tel wat vaker tot tien en bedenk dat iedereen weleens fouten maakt, ook jijzelf", zegt van Nieuwenburg. "Verkeersagressie is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Door bewust te zijn van de oorzaken en gevolgen én proactief te handelen om agressie te verminderen, dragen we allemaal bij aan een veiliger verkeer."

Laat een reactie achter